כדי ליצור גינת מאכל ביתית מניבה, צריך קודם כל להכין ערוגת ירקות מתאימה.
תכנון מיקום הערוגות בגינת הירקות
כדי להקים גינת מאכל ביתית, מבוססת ומניבה, צריך ראשית כל להקים תשתית יציבה עליה היא תתבסס. בכל הגינות שהקמתי עד היום, אחד הצעדים הראשונים הוא תכנון מיקום ערוגות הירקות, בהתאם למבנה הגינה, כיווני השמש והרוח, ניקוז ומקורות המים.
אני רושם כאן את השלבים בצירוף תמונות מאחת הערוגות שהקמתי בגינה הפרטית שלי. כל הערוגות, על אף השוני בצורתן, דומות במאפיינים הבסיסיים, בין אם זו ערוגת אבן, ערוגת עץ, ערוגה מאדמה או כל חומר טבעי אחר שאינו פולט מזהמים לקרקע.
סוגי חומרים לערוגת ירקות - הסוגייה האחרונה חשובה במיוחד - הקפידו מאוד על החומרים הממוחזרים שאתם מכניסים לגינה. בידקו היטב את מקורות החומרים, האם הוספגו בחומרים משמרים שאינם בריאים.
שלבים להכנת ערוגת ירקות בגינה הביתית
שלב ראשון - בחירת הערוגה
נבחר את הערוגה אותה נרצה להכין. כאן השתמשתי בתבנית מרובעת שמקורה באריזת מכונות לייצור מזון של חברה גדולה בישראל. תבניות אלה משמשות גם לבניית ערוגות בגינות קהילתיות ברחבי אירופה.
אני אוהב להניח מצע של חומר אורגני יבש בתחתית הערוגה, במקרה זה גזם גרוס נקי. החומר היבש משמש איוורור לבית השורשים והוא מתפרק לאורך זמן ומעשיר את הקרקע. במידה ויש לכם בעיית ערצבים בגינה, שהוא מזיק מאוד בעייתי, אפשר להתקין חיפוי נושם בתחתית הערוגה כמו בתמונה.
שלב שני - הוספת אדמת גינון נקייה
אני מוסיף אדמת גינון נקייה, ממקור איכותי, ללא שאריות אספלט, בטון או פלסטיק. זהו המצע העיקרי שישא על עצמו את מרבית העבודה בערוגת הירקות.
שלב שלישי - הוספת מצע שתילה
על מנת ליצור קרקע מאווררת ועשירה, לערוגות חדשות אני מוסיף בדרך כלל שק אחד של מצע שתילה (50 ליטר). כל סוג יכול להתאים.
מצע השתילה, העשוי ברובו מכבול ישמש כמצע עשיר ואוורירי המונע מהקרקע להפוך לבוצית גם לאחר ימי גשם ארוכים.
שלב רביעי - הוספת קומפוסט לערוגה
עכשיו נוסיף את הקומפוסט. רכיב משמעותי וחשוב ביותר, המכיל את מרכיבי המזון להם זקוקים הירקות בגינה. לקומפוסט יתרונות רבים, ביניהם טיוב ואיוורור הקרקע, הגדלת שטח הפנים ואחיזת המים ושיפור עמידות הצמחים מפני עקות חום, מליחות, בצורת, מחלות ומזיקים שונים.
הקומפוסט עצמו מכיל מיקרואורגניזמים שונים ותרכובות ביוסטימולנטים (חומצות הומיות ופולביות) המהווים חומרים אורגניים המגבירים ומשפרים את הפעילות הביולוגית של הצמח, עידוד פעילות מיקרוביאלית וצמיחת השורשים, גורמים להגברת הצמיחה והפריחה, ומחזקים את עמידות הירקות.
את הקומפוסט נצניע היטב לתוך הקרקע, בעזרת מקלטרת ידנית וניצור מצע אחיד ללא רגבים, ומאוזן לטובת ניקוז יעיל.
מוזמנים לקרוא כאן עוד על ביוסטימולנטים - לקריאה.
שלב חמישי ואחרון - התקנת מערכת טפטוף בערוגת הירקות
בסיום הכנת הערוגה, נפרוס צינורות טפטוף (16 מ"מ), נהדק אותם לקרקע בעזרת יתדות מתכת, ולא נשכח לחבר ברז שלוחה בכניסה לערוגה על מנת שנוכל לשלוט בכניסת המים, למקרה שנרצה להפסיק את ההשקייה עקב גשם למשל.
אם השלמתם את כל השלבים עד פה, אז יש לכם עכשיו ערוגה מוכנה לשתילה או זריעה, לכל גידול שתבחרו.
בהצלחה!
תחזוקת הגינה
לסיום, מזכיר לכם.ן את החשיבות של תחזוקה שוטפת לגינת הירקות. חשוב לוודא שהצמחים מקבלים את כל הצרכים שלהם - מים, אור, וחומרים מזינים - והחשיבות בהתמודדות מהירה עם כל בעיה שצצה כדי לשמור על בריאות הגינה.
המדריך הזה יעזור לכם להתחיל את גינת הירקות הביתית שלכם בצורה נכונה ובריאה, עם ערוגות ירקות מתוכננות ומוכנות לגידול ירקות אורגניים.
Commentaires