top of page
אודי

איך לשמור על הבוסתן האורגני שלכם בחורף? 5 טיפים מעשיים לחודשים הגשומים

מדריך חורפי לטיפוח הבוסתן: כך תשפרו את פוריות הקרקע, תתמודדו עם מזיקים ותבטיחו לעצים שלכם חורף בריא ומוכן לעונת הצמיחה!






Yellow lemons hanging from a leafy tree branch, with a cloudy sky and garden background. Vibrant and fresh in a serene setting.
לימונים מזן יוריקה תלויים על הענף, בחודש דצמבר


חודשי החורף מתאפיינים במזג אויר קר, קרינת שמש מופחתת ואורך יום קצר. בשנה ממוצעת הקרקע רטובה מגשמים ולכן נמעיט להיכנס אל הגינה והבוסתן עד שזו תתייבש. ימים חמימים ושמשיים הם הזדמנות מצויינת לכמה שעות עבודה נוחות ולקידום טיפולי הבוסתן עם כניסתו לחורף וטרם עונת האביב.


הנה חמש המלצות לטיפול בבוסתן האורגני הביתי שלכם במהלך חודשי החורף הקרים (החל מדצמבר ועד פברואר):


  1. פיזור קומפוסט סביב העצים:

    הוספת קומפוסט איכותי סביב בסיס העצים משפרת את פוריות הקרקע ומספקת חומרים מזינים חיוניים להתפתחות העץ. מומלץ לפזר את הקומפוסט באופן אחיד ולהצניעו בקרקע בעומק של כ-5-7 ס”מ.

    לעץ בוגר נוסיף בין 25-30 ליטר קומפוסט (כמות של שק רגיל אותו קונים במשתלות).

    לעץ צעיר/שתיל, נוסיף בין 15-20 ליטר קומפוסט.


  2. ריפוד השטח ברסק גזם:

    חיפוי הקרקע באמצעות רסק גזם או חומרים אורגניים אחרים, כמו עלים יבשים או קש, מסייע בשמירה על לחות הקרקע, מפחית אידוי מים ומונע צמיחת עשבים שוטים. יש לפזר שכבה בעובי של כ-5 ס”מ סביב העצים, תוך השארת מרווח של 30 ס״מ מגזע העץ למניעת ריקבון.

    לקריאת המאמר בבלוג של חשיבות חיפוי קרקע - לקריאה.


  3. בדיקת מערכת ההשקיה:

    בתקופה זו, במיוחד לאור עיכוב בגשמים, חשוב לבדוק את תקינות מערכת ההשקיה. וודאו שאין נזילות או סתימות, והתאימו את תדירות וכמות ההשקיה לצרכי העצים, תוך התחשבות בלחות הקרקע ובתנאי מזג האוויר.

    תקופה זו, בה ההשקייה סגורה, מתאימה מאוד לתיקוני תשתיות שהתבלו או נפגעו בקיץ, שכן אין חשש מיצירת עקת מים לעצים (הגשם עושה את העבודה).

    דבר נוסף שיש לזכור הוא החלפת סוללת מחשב ההשקייה בטרם תסתיים עונת הגשמים.


  4. התמודדות עם התארכות תקופת המזיקים:

    מזג האוויר החם ועיכוב הגשמים עלולים להאריך את פעילות המזיקים. כדי להתמודד עם כך, מומלץ להשתמש בשיטות הדברה אורגניות, כמו רשתות הגנה, עיטוף פירות ברשתות אורגנזה, והצבת מלכודות ופתיונות המותרים לשימוש בחקלאות האורגנית. פעולה חשובה שעלינו לבצע בבוסתן, בעיקר סביב עצי פרי נשירים בעונה הזו, הוא שמירה על גינה נקייה והסרת פירות נגועים וכאלו שנפלו לקרקע, על מנת להפחית את התגלמות זבוב הפרי בתוכם וחדירתו לקרקע. פעולות סניטציה, לרבות סילוק ענפים נגועים ופירות עקוצים יסייעו בהפחתת אוכלוסיית המזיקים בעונה הזו ובעונה הבאה.


  5. גיזום העצים:

    חודשי החורף הם זמן מתאים לגיזום עצי פרי, במיוחד לאחר נשירת העלים. גיזום נכון מסייע בהסרת ענפים חולים או פגועים, משפר את חדירת האור ומעודד צמיחה חדשה ובריאה. יש להשתמש במזמרות נקיות, ולחטא אותן באלכוהול/אלכוג׳ל בין עץ לעץ למניעת העברת מחלות. החזיקו ברשותכם.ן תמיד גם משחת גיזום טובה כמו ״הדרן״ או  ״תפזהיל״ ו״נקטק״.

    בעונת החורף, גיזום עצי פרי בבוסתן מקבל משמעות מיוחדת ומצריך התאמה לסוגי העצים השונים. עצי פרי נשירים, כמו שזיפים, נקטרינות/אפרסקים ותפוחים, נהנים מגיזום חורפי לאחר נשירת העלים, שמאפשר לעצב את מבנה העץ, להסיר ענפים חולים ולחזק את הצמיחה לקראת האביב. לעומתם, עצים ירוקי עד, כמו זיתים והדרים, דורשים גיזום זהיר יותר בעונה זו, שכן הם אינם נכנסים לתרדמת מוחלטת. הדרים נגזום לקראת סוף החורף ולאחר הקטיף. נקפיד על פתיחת חלונות אור (בעיקר בצד הדרומי), הסרת ענפים חולים ומיותרים, אך נימנע מגיזום יתר העלול לפגוע בהתפתחות העץ לעונות הבאות. פירות יער, כמו פטל ואוכמניות, נהנים בתקופה הזו מגיזום לצורך סילוק ענפים ישנים ומתן מקום לצימוח חדש. על גיזום פירות יער תוכלו לקרוא במאמר הבא - לקריאה. חשוב להכיר את הצרכים הספציפיים של כל עץ ולעבוד עם כלים מחוטאים, כדי להבטיח מניעת מחלות והבראת הבוסתן. ההמלצה שלי: תכננו את הגיזום בהתאם לסוגי העצים ולמזג האוויר, והתמקדו בימים יבשים לשיפור תוצאות העבודה ולהגנה על העצים.


וטיפ למגדלי עצי השסק - בתקופה הזו מתפתחת מחלת ה״גרב״ בעצים אלה, הפוגעת בענפים ובפירות המתפתחים ומתאפיינת בכתמים שחורים בעלי מרקם חלק (משי). שמירה על מזמרה מחוטאת (למשל באלכוהול או אלכוג׳ל) בגיזום העץ והימנעות ממגע עם עצים שונים ברחבי הבוסתן תסייע מאוד במניעת העברת המחלה ביניהם.



A bee pollinates the flowers of the Shasak tree
דבורה מאביקה פרחי עץ שסק

שמירה על פעולות אלו תסייע בשמירה על בריאות הבוסתן והעצים, ותכין אותם היטב לעונת הצמיחה הבאה.

11 צפיות

Comments


bottom of page