איך לגדל אפונת גינה אורגנית בקלות בגינה הביתית
- אודי
- 3 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 5 באוק׳ 2024
אפונה - גידול מושלם לאביב ולסתיו. המדריך השלם לגידול אפונת גינה מתוקה ובריאה - זריעה, טיפול, והשקיה נכונה עד לקטיף.
אפונה היא הקטנייה הכי מגניבה בסביבה.
היא נחשבת לירק שרוב האנשים רגילים לפגוש בקופסת שימורים על המדף בסופר. היא תמיד מצטלמת היטב, ירוקה, עסיסית, ברוטב או סתם כך במים. זהו אחד הירקות הבריאים, שאין לגביהם שום תסביך של מרקם או צורה (טוב, אולי יש כמה כאלה, אבל זה די נדיר).

גידול אפונה בגינת הירק הביתית הוא דרך מצוינת להוסיף צמח בריא, קל לגידול ומהנה לקטיף. את האפונה מגדלים גם באביב וגם בסתיו, והיא גידול קל, כמעט חסר מזיקים, בריא וטעים מאוד. אפשר לאכול אותה ישר מהצמח או כחלק מבישול במטבח.
אני אוהב לאכול אותה גם כך וגם כך.
במדריך הקצר הזה תמצאו את כל מה שצריך לדעת על זריעת אפונה בגינה הביתית, כולל טיפים שיעזרו לכם להצליח בקלות.
בחירת זן אפונה מתאים
ישנם כמה זנים פופולריים של אפונה שאפשר לגדל בגינה: השכיחים ביניהם אפונת גינה ואפונת שלג. כל אחד מהזנים מתאפיין בטעמים ובמרקמים שונים, ולכן כדאי לבחור בזן שמתאים להעדפותיכם.
אפונת גינה היא מה שאנו מכנים בשפת הצרכנים - ״אפונת סנפרוסט״, זו שמגיעה בשקיות קפואות או בקופסאות שימורים. לאפונה יתרונות תזונתיים רבים ואני אוהב לשלב אותה בתפריט המשפחתי. אפשר לאכול אותה טרייה מהצמח או לאחר בישול.
אפונת שלג (המכונה גם ״אפונה סינית״) היא מעדן אמיתי, והילדים שלכם יודו לכם. קל מאוד לגדל אותה והיא טעימה מאוד ישירות מהצמח כאשר האפונים עדיין קטנים והתרמילים רכים. לאפונה הזו דרישה גבוהה בקרב צרכנים, ורבים לא יודעים שכדאי מאוד לגדל אותה בגינה או באדנית במרפסת.
גידול נוסף שאני ממליץ לשלב בגינת הירק האורגנית שלכם, הוא ״אפונה ריחנית״ שהיא למעשה צמח קטנייה ששמו האמיתי הוא ׳טופח ריחני׳, אשר תרמיליו הצעירים אכילים אך הוא משמש בעיקר כגידול כיסוי להעשרת הקרקע בחנקן ומניעת סחף.
את האפונה הריחנית אני זורע פעמיים בשנה - באביב ובסתיו גם בבוסתן הפרטי וגם לכיסוי שטחים רחבים אותם אני רוצה לשמר ולהעשיר לעונה הבאה.

מתי כדאי לזרוע אפונה?
האפונה היא גידול עונתי חד-שנתי, ולכן הזמן הטוב ביותר לזריעת אפונה הוא באביב המוקדם או בסתיו או גם וגם, כשמזג האוויר עדיין קריר. חשוב לזרוע את האפונה כשהאדמה לחה אך לא רטובה וקרה מדי.
זריעה באביב - החל מחודש פברואר כאשר מתחיל להתחמם מעט.
זריעה בסתיו - מחודש אוקטובר עד סוף נובמבר.
הכנת הקרקע לזריעת אפונה
האפונה משגשגת בקרקע עשירה בחומר אורגני ומנוקזת היטב ובאיזור עם שמש מלאה. היא רגישה מאוד למליחות, על כן אם מדובר בקרקע שטרם גידלתם בה או שדושנה בכבדות, אני ממליץ על שטיפת עומק במים מתוקים, כדי לדחוק את המלחים לעומק הקרקע.
לפני הזריעה, כדאי לתחח את הקרקע לעומק של כ-15 ס”מ ולהוסיף קומפוסט. מומלץ לזרוע אפונה גם סביב עצי הפרי בבוסתן, להעשרת הקרקע ולכיסוי השטח המונע התפתחות עשבייה לא רצוייה.
האפונה מתאימה מאוד לגידול גם באדניות במרפסת או בכל מקום שיש בו מצע איכותי והשקייה סדירה.

איך לזרוע אפונה?
יש לזרוע את זרעי האפונה בעומק של 1-2 ס”מ וברווח של כ-5 ס”מ בין הזרעים. את השורות יש לרווח ב-30-50 ס”מ ז מזו.
מומלץ לזרוע לאורך צינור הטפטפות משני צידיו, כ-4 זרעים סביב כל טפטפת.
לאחר הזריעה, יש להשקות את האדמה או הערוגה להנבטה ולשמור עליה לחה במשך כשבוע לפחות.
זני האפונה השונים הם חזקים ועמידים לתנאים קשים, ועל כן הנביטה מהירה יחסית ואחידה. במידת הצורך, השלימו את הזריעה במקומות בהם לא היתה נביטה טובה.

השקיה וטיפול שוטף
כדי להבטיח גדילה טובה, יש להשקות את האפונה באופן קבוע אך להימנע מהשקיית יתר. לאחר שהצמחים מתחילים להתפתח לגובה, כדאי לספק להם תמיכות כדי לסייע להם לטפס.
בזריעת סתיו, הנביטה תתרחש גם בסיוע גשמי הסתיו והחורף אשר יספקו גם השקייה טובה להמשך. על כן מדובר בגידול שהוא גם חסכוני במים בתקופה זו.
מתי קוטפים את האפונה?
משך הזמן של הבשלת אפונת גינה תלוי בזן ובתנאי הגידול, אך בדרך כלל לוקח בין 50 ל-70 ימים מרגע הזריעה ועד שהתרמילים מוכנים לקטיף. זנים מוקדמים עשויים להבשיל מעט מהר יותר, סביב 50 ימים, בעוד שזנים מאוחרים יותר יכולים לקחת עד 70 ימים. חשוב לעקוב אחר מצב התרמילים, כיוון שקטיף מאוחר מדי עלול להוביל לאפונה פחות מתוקה או לזרעים יבשים המוכנים כבר לשימור לעונה הבאה (ראו בתמונה).
כאשר התרמילים מלאים והאפונה רכה אך מוצקה, זה הזמן לקטוף. חשוב לקטוף באופן סדיר כדי לעודד המשך צמיחה.

טיפים נוספים להצלחה בגידול אפונה אורגנית
• שמרו על קרקע מאווררת ולחה, מנוקזת היטב ועשירה בחומר אורגני איכותי.
• אין שום צורך לרסס את האפונה בגינה - השתמשו בשיטות הדברה טבעיות כדי למנוע ממזיקים לפגוע בצמחים.
• זכרו לספק תמיכה לצמחים בעזרת הדלייה או רשת לטיפוס לגובה.
זריעת אפונה בגינת הירק הביתית היא לא רק תהליך קל ומהנה, אלא גם דרך מצוינת ליהנות מאוכל טרי ובריא ישירות מהגינה שלכם. תכננו מראש את הזריעה, השתמשו בטיפים שבמדריך ותוכלו ליהנות מגידול מוצלח של אפונה בגינתכם!
Comments